БЛЕСТЯЩО БЪЛГАРСКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА „БАЛКАНФИЛА 2016”- АЛБАНИЯ

08.05.2016

 БЛЕСТЯЩО БЪЛГАРСКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА „БАЛКАНФИЛА 2016”- АЛБАНИЯ

 

 

    Като антипод на десетилетия мълчание днес Албания е най-интересната и просперираща балканска държава и не е бавнозагряващия „албански реотан”. Можем да и завидим за футбола; грандиозното и качествено строителство; за преобладаващите усмивки на младежите по улиците; всяка втора кола е „Мерцедес”, а стари няма; цените на хранителните стоки-кило череши в центъра на Тирана струваше стотинки...
От 5-ти до 9-ти май в Тирана се проведе първата за тази балканска държава международна филателна изложба -„БАЛКАНФИЛА 2016”, която реално е осемнадесета, след 1965 г. Датата на откриването й не бе избрана случайно-тя съвпадаше с издаването на първата албанска марка преди 103 години. Организатори на изложбата са Народното събрание на Република Албаниа, Албанската поща, Министерството на културата, и Асоциацията на албанските филателисти. Патрон на изложбата бе Председателят на албанския парламент Илир Мета, а председател на организационния комитет Васил Хитони със секретар Едмонд Будо. Европейската филателна федерация бе изпратила като консултант и помощник на организаторите доста преди откриването словенеца Боян Брашич. Гърция беше дала безплатно рамките за изложбата. Експозицията беше разположена в красивата централна сграда на албанската художествена галерия и се монтираше от националните комисари върху сдвоени на горна ос рамки за 16 листа. Журито оцени 117 експоната върху 376 рамки на 99 изложителя в конкурсния клас плюс 20 в клас Литература, като присъди следните най-високи награди: 16 големи златни медала и 24 златни медала.
Българското представяне на „БАЛКАНФИЛА 2016” може да се определи като елитно и балансирано в различните конкурсни класове, видно от резултатите:

1. В Клас Пощенска история – от общо 30 експоната „Пощенските служби в България преди Освобождението 1840-1879” - 8 т. на нашия председател получи недостижимите 96 точки, голям златен медал и голямата награда на изложбата.

2. В Клас Традиционна филателия – от общо 17 експоната „Малкия лъв-1889-1901” - 8 табла на Орлин Тодоров получи трудно достижимите 91точки, голям златен медал и Поздравителна грамота. Считам, че остана недонаграден, но това се случи поради недостиг на предметни награди и запазване на баланс между участниците.

3. В Младежкия клас – от общо 12 експоната „Специални пощенски услуги 1879-1946” - 5 табла на Евелина Михаилова получи престижните 87 т., златен медал и предметна награда класьор с марки. Заслужена награда за труда по преработката за тази изложба.

4. Оказа се, че в „най-лесния”Клас Максимафилия - при общо 14 експоната, само с 1 табло и 77 т. „Животът и дейността на Рафаел” донесе на Никола Николов вермейл медал.

5. Клас Филателна литература се състоеше от 20 експоната, в които каталозите и филателната литература доминираха над периодичния печат, състоящ се от 4 издания, между които нашето списание „Филателен преглед” за 2015 г. Беше оценено с голям сребърен медал за получените 70 т.
За първи път бе отсъдена и голяма национална награда-на Йозеф Хакми „Отомански пощенски служби в Албания и Косово”- експонат от 5 табла, събрал 92 точки и голям златен медал. Традиционно турските и гръцки експонати са много силни, но този път и албанските бяха добри.
Медалът за изложбата е качествен и естетичен, а кутията му луксозна.

В тематичната филателия времето на експонати със заглавия като „Бозайниците във филателията”, „Пеперуди” , „Риби” и подобни отминава и се появяват по-тесни и интересни разработки като: „Животът на Битълс”, „Национални химни и патриотични песни”, „Животът на майка Тереза”, и др.
Председател на журито на „БАЛКАНФИЛА 2016”-Тирана-Албания бе г-н Никос Рангос от Кипър, а секретар Йован Башо от Албания. Между останалите 11 члена, бе Президента на ФЕПА г-н Хосе Морено, който определи регионалната работна група БАЛКАНФИЛА като най-старата и голяма в Европа и определи това като добра база за бъдещото развитие на филателията.
Само ден след откриването на изложбата се проведе конференция на работна група БАЛКАНФИЛА, в която участваха представители на филателните организации на балканските държави, на която бе предложена и подкрепена идеята Спас Панчев да бъде
определен като европейски кандидат за ФИП директор на конгреса в Тайпе. За нов председател на работната група БАЛКАНФИЛА бе избран Председателя на асоциацията на албанските филателисти Мухарем Джимани, а за секретар бе преизбран Игор Пирч от Словения.

По време на работа на журито г-н Никос Рангос ми сподели, че е завършил нов Правилник за експонати от пощенски картички-така, че следва да се готвим за следващия конкурсен клас- картофилия.
На 8-ми май, по програма на БАЛКАНФИЛА’2016 бе проведен филателен семинар с две точки:
-Как да предпазим колекциите си от фалшификати и новости във максимафилията-докладчик Н.Рангос. Тук повечето от примерите бяха софийски печати от 30-те години на миналия век, катосе твърдеше, че когато печата не е засегнал плика това е „фалшивка”. Това бе оспорено, тъй като по онова време печатът се е поставял изцяло върху марките и
следва да се търсят и другите елементи приза доказване автентичността на кореспонденция: хартия,мастило, надписи,отметки при подаване и получаване…
-Фалшификати и грешки в марките на Република Корча-докладчик професор Йован Башо
За гостите на изложбата албанските приятели бяха организирали еднодневна екскурзия до античния амфитеатър на град Дурас и древната Аполония с музеи и църкви.
Единствения пропуск на организаторите на БАЛКАНФИЛА’2016 беше неотпечатания официално палмарес, за което никой не им се разсърди.

Лазар Лазаров, национален комисар и член на международното жури
20.06.2016

« назад към Изложби

Партньори: Тангра7